2024/2025 - Spojená škola internátna Medzilaborce

Medzilaborce - predpoveď počasia
Prejsť na obsah
Opatrovateľská starostlivosť
 
Vzdelávací program pre žiakov s mentálnym postihnutím v odbornom učilišti vytvára predpoklady pre získanie všeobecných a odborných vedomostí a kompetencií potrebných pre uplatnenie v rôznych okruhoch pracovnej činnosti. Program pripravuje absolventa so všeobecnovzdelávacím základom. Rozhodujúci význam pre odbornú prípravu žiakov má praktická príprava, kde získavajú potrebné zručnosti pre výkon budúceho povolania. Neoddeliteľnou súčasťou odbornej prípravy je aj teoretické vzdelávanie.

Cieľom všeobecného vzdelávania je rozšíriť základné všeobecné vedomosti žiakov. Vzdelávací program zahŕňa základné teoretické poznatky a ich aplikáciu v praktických činnostiach. Obsahová náplň vzdelávacieho programu je zameraná na prípravu budúcej pracovnej sily, schopnej vykonávať samostatne alebo pod dozorom, jednoduché a pomocné pracovné činnosti.

Táto oblasť vzdelávania je zameraná na uplatnenie tvorivosti, rozvíjanie schopnosti žiakov správne sa vyjadrovať v materinskom jazyku a ovládanie základov učiva z matematiky. Vzdelávací program sprístupňuje žiakom základné princípy etickej výchovy, základné vedomosti o zdravom spôsobe života a vývoji ľudskej spoločnosti.

Tieto všeobecné vzdelávacie ciele sú vo vzdelávacom programe rozpracované ako kompetencie absolventa, obsahy vzdelávacích oblastí a im zodpovedajúce čiastkové kompetencie.

Vzdelávacia oblasť teoretické vzdelávanie vedie žiakov k porozumeniu základných pracovnoprávnych vzťahov na trhu práce, k dodržiavaniu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a k ekologickému správaniu. Vzdelávacia oblasť vymedzuje obsah teoretickej prípravy pre výkon povolania osvojenými technologickými postupmi v súlade s požiadavkami zákazníka a estetickými zásadami. Poskytuje žiakom nevyhnutné vedomosti a zručnosti z oblasti používaných materiálov, technológií, strojov a zariadení s dôrazom na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci.

Vo vzdelávacej oblasti praktická príprava, ktorá je najdôležitejšou časťou prípravy na povolanie, si žiaci osvojujú zručnosti a pracovné návyky potrebné pre výkon pracovných činností. V školskom roku 2024/2025 navštevuje odborné učilište – opatrovateľská starostlivosť 14 žiakov.

Výučbu odborných predmetov zabezpečujú:
PhDr. Alena Žulevičová
Mgr. Ivana Andruchová
Alexandra Minková
Návrat na obsah